[av_layerslider id='3' av_uid='av-23ghmh']
תכנון מטבח
אם אתם לפני שיפוץ כללי, או מבקשים לרענן את הבית, מומלץ לחשוב בטרם עת על תכנון מיטבי למטבח, מעצב פנים מנוסה או אדריכל מקצועי יפרשו בפניכם מגוון עניינים, את חלקם נבקש לתמצת במאמר זה.
בבואנו לתכנן מטבח כדאי להכיר את העקרונות התכנוניים המהותיים, זאת על מנת לייצר שפה אחידה עם איש המקצוע- אדריכל או מעצב הפנים, ולשם קבלת התמורה הטובה ביותר במסגרת התקציב הרלוונטי.
המטבח הינו החדר היקר ביותר בבית. היות וכך, לפני שיפוץ כללי, בניה, או החלפת המטבח מומלץ לתכנן אותו באופן מיטבי עם אדריכל או מעצב פנים מנוסה.
כדאי להתייחס לפונקציות השונות ולאופן העבודה של מי שעתידים להשתמש במטבח: האם נדרשת התאמת המטבח לצורכי נגישות? (כיסא גלגלים, גוונים מנוגדים למתקשים בראייה) מה גובה ארונות המטבח המתאים למשתמשי הקצה? שימוש לילדים?
נדרשת אף התייחסות למכשירי העבודה ומוצרי החשמל הרלוונטיים הגלויים לעין ואף לאלו הנסתרים. למאפייני העבודה בחלל, ולאופן הישיבה.
שלב ההכנות
ראשית, יש לבחון מהו הסגנון אליו אתם מתחברים: מודרני, כפרי, פרובאנס, וינטאג' וכיו'… מומלץ להכין שיעורי בית ולחשוב- מהן הפונקציות המבוקשות במטבח? -האם אתם מעוניינים באי שישמש כמשטח עבודה? –האם אתם מעוניינים באזור ישיבה? בשולחן אוכל? האם מספיק כיור אחד? כיור כפול? או כיורים נפרדים?
בנוסף, נידרש להחליט האם אנחנו נשארים עם מוצרי החשמל הנוכחיים למטבח? או האם מעוניינים בחדשים? ככל שניתן עדיף להביא את מפרטיהם של מוצרי החשמל ובכך להטמיע את הגדלים המדויקים בתכנון המטבח. את כלל הדברים האמורים נתעד ונעלה על הכתב, מסמך זה ישמור לנגד עינינו את עקרונות הבסיס וישמור שלא נזלוג לפי גחמות והשפעות חיצוניות של אנשי מכירות שונים בהמשך, אשר לרוב רואים לנגד עיניהם עמלות מכירה, ולא את צרכי הלקוח.
לאחר שביצענו את שיעורי הבית, נכיר את המרכיב הבסיסי ביותר לתכנון המטבח- מידות התכנון. מידות הסטנדרט של יחידות מטבח מיוצרות בחלוקה לשדות של 60X60 ס"מ(רוחבXעומק), ועולים לגובה של 240 ס"מ. דבר זה נובע משילוב גודלן של פלטות העץ, וארגונומיה של גוף האדם הממוצע. בהתאם לגדלים אלו, מיוצרים גם מוצרי החשמל הסטנדרטיים במטבח.
כעת, משהצטיידנו ב 'מה' אנחנו רוצים, ו 'איך' מתכננים את זה, נעבור לתכנון.
שלב התכנון
זהו הזמן להיפגש עם מעצב מטבחים מומחה, או עם אדריכל מנוסה בעיצוב מטבחים. לפגישה זו עלינו להביא את מידות החלל בו מתוכנן המטבח. באם יש תכנית מפורטת, הדבר עדיף. אם אין בידינו תכנית, חשוב לקחת את כלל המידות והגבהים של החלל ולסמן את כל הפתחים הקיימים בו [חלונות, דלתות].
כעת, מתכננים סקיצה עקרונית לחלוקת המטבח המשלבת את הצרכים שלכם ומסדרת אותם במרחב החלל. חשוב לשים לב כי אם מדובר בדירה קיימת יש להתחשב במיקומי הצנרות והחשמל הקיים, שכן החלפת / העברת צנרת מים וניקוז כרוכה בעבודות ריצוף, שישפיעו על עלות הפרויקט. כמו כן, אדריכל או מעצב פנים מנוסה ימליץ לשים דגש גם על פרקטיות התכנון ולא רק על הצד האסתטי- מעברים נוחים ושמישים, מיקום יחסי בין האלמנטים השונים במטבח, והתאמת מיקום מכשירי העבודה הנסתרים באופן זמין שלא יסרבל את השימוש בהם.
משהונחו אבני היסוד לתכנון המטבח- חשוב לשים דגש ולהכיר את חומרי הגמר השונים. אדריכל מומלץ או מעצב פנים מנוסה, ידעו לאזן בן חומר הגמר המתאים לכם הן מבחינה פרקטית, הן מבחינה אסתטית, והן מבחינת התקציב.
דגשים לקראת הגמר
חזיתות המטבח: קיימים חומרי חיפוי רבים ומגוונים, החל בסוגי עץ שונים בגמר צבע או פורמייקה, וכלה בחברות מטבחים אשר מייבאות חומרים פולימריים ייחודיים להן עם האיכויות שלהם. לכל צורת גמר יש עמידות משתנה בפני שריטות ויכולת עמידות בחומרי ניקוי שונה. נציין כי בהרבה מקרים החומרים היותר פרקטיים הם גם הזולים יותר, לדוגמא- ציפוי פורמייקה.
משטחי העבודה: בעת בחירת משטחי העבודה מעצב פנים מקצועי ישלב את סגנון המטבח, אופי השימוש בו, וישכלל פנימה גם את פן התקציב, היות וקיימים פערי מחירים משמעותיים. יש להכיר כי לחומרים הטבעיים- אבני שיש למיניהן, למעט הגרניט, יש חסרון גדול בכל הנוגע לספיגת כתמים וכן לקבלת חום, הם נדרשים לבידוד עבור סירים שירדו מהאש על מנת שלא ייסדקו. מאידך, ישנם חומרים אשר עמידותם לחום ולכתמים יעליה יותר כמו הנירוסטה, אך האחרונה מועדת לשריטות. ישנה נירוסטה משוכללת יותר- אך היא מתומחרת בהתאם. קיימים בשוק גם חומרים סינטטיים רבים כמו משטחי הקוורץ, הקוריאן, והפורצלן אשר עמידותם שונה לחום, לנטייה להישרט, לספוג כתמים, או להישבר. מאוד מומלץ להיוועץ במעצב פנים או באדריכל מנוסה מטעמכם, ולא רק במעצב המטבחים של חברה זו או אחרת, אשר לעיתים נכנסים שיקולים זרים להמלצותיו.
כיור: האם לבחור בכיור מובנה? או חיצוני, סוגי כיורים והתקנתם: התקנה עילית, שטוחה או תחתונה. התאמת אביזרים לכיור, בהתאם לתכנון המטבח באם יהיה מדוברבטוחן אשפה, או בסבוניה. גם בהתאמת הכיור מעצב פנים או אדריכל מנוסה יוכלו להעניק לכם את הייעוץ המתאים לצרכיכם.
פרזול: הפרזול כולל את מערכות המסילות, הצירים, והידיות- באם אינן אינטגרליות. חשוב להשקיע בפרזול איכותי שכן הוא משפיע על עמידות המטבח לאורך זמן. עם זאת חשוב להכיר כי יש הפרשים במחיר וקיימים גימיקים ומנגנונים שונים. גם בתכנון הפרזול, מעצב פנים מומלץ יוכל לתעל אתכם לבחירת הפרזול שיעמוד בהתאם לסטנדרטיים האסתטיים שלכם וכן בהתאם לתקציב הפרויקט. לדוגמא, לשם חיסכון, עדיף להימנע מהעמסה של מנגנונים עולים ויורדים, מסתובבים, ומאירים למיניהם, לתעדף מנגנונים מכאניים ולתכנן את מינימום המגירות הנדרשות, שכן עלות הפרזול תרד.
התקנה: חשוב לבחור באיש מקצוע שיודע לבצע עבודה נקיה ומדויקת, עבודה שכזו תמנע מבוכות אסתטיות, ופגיעות במטבח עצמו. כמו כן, תיתן אחריות להתקנה.
לשירותי אדריכלות ועיצוב פנים מנוסים לתכנון מטבחים
להזמנת שירותי אדריכלות ועיצוב פנים במרכז, להגשמת החלום והצרכים האישיים שלכם תוך התחשבות בפונקציונאליות ובתקציב, צרו קשר עם משרדה של פזית 0505628666 / 036471953
לרשותכם, שאלון התכנון המקדמי שלנו, שיכול לסייע לכם במיקוד הצרכים התכנוניים שלכם.
פזית שביט אדריכלים ומעצבים
הוקם בשנת 1997 בתל אביב. המשרד עוסק בתכנון מבנים, הרחבות בנייה ועיצוב פנים, תוך תכנון וייצור פריטים ייחודיים המותאמים בצורה מושלמת לצורכי הלקוח.